Cum sa-ti gestionezi banii in timpul crizei

Opt sugestii despre cum v-aţi putea gestiona finanţele în timpul crizei şi ce cheltuieli aţi putea face cu rezultate profitabile.

1. Scăpaţi de datorii

E important să nu faceţi datorii şi să încercaţi să scăpaţi cât mai repede cu putinţă de împrumuturile actuale. Aduceţi toate conturile pe zero. Dacă ratele la creditul contractat în urmă cu ceva timp sunt prea mari pentru veniturile dv. actuale, puteţi încerca să vă refinanţaţi împrumutul într-un mod mai eficient. Conform analistului financiar Bogdan Baltazar, cea mai bună variantă pentru scăderea ratelor, la ora actuală, e prelungirea perioadei de rambursare. “Ce-i drept, prin această prelungire, suma totală de returnat la bancă va creşte, dar ratele vor fi mai mici. În plus, nimic nu-l împiedică pe împrumutat ca, atunci când îşi va reveni din punct de vedere financiar, să facă o nouă înţelegere cu banca pentru a i se scurta perioada de rambursare şi, implicit, dobânda la credit”, explică analistul.

2. Aşteptaţi oferte speciale

Nu vă aruncaţi la prima ofertă ce vă iese în cale! Aproape în fiecare zi suntem invadaţi de oferte speciale. Este neplăcut să aşteptaţi, dar adesea poate fi avantajos, pentru că puteţi prinde cel mai bun moment pentru a face o achiziţie. De exemplu, dacă vreţi să cumpăraţi un televizor, este bine să îl mai ţineţi încă aproximativ două luni pe cel vechi, aşteptând ofertele speciale care pot apărea de Paşte.

3. Nu-i ţineţi în casă

E mult prea riscant, pentru că pot veni hoţii să vă jefuiască, mai ales în această perioadă, în care numărul furturilor din locuinţe a crescut. Pe de altă parte, dacă păstraţi lei, moneda naţională s-a tot depreciat în ultima vreme, iar tendinţa va continua, aşa că vă puteţi trezi că economiile dv. se împuţinează. Din păcate, conform unui sondaj Insomar, realizat recent, după depozitele bancare, a doua opţiune a românilor în clasamentul celor mai sigure metode de economisire rămâne păs-trarea banilor în casă.

4. Nu rataţi bonusurile

Plătiţi taxele şi impozitele la timp. Astfel, nu numai că scăpaţi de penalităţi şi dobânzi, dar puteţi prinde şi “cadourile” de la stat. Este vorba despre bonusurile oferite pentru plata integrală a sumelor datorate. De exemplu, dacă vă achitaţi până la sfârşitul lunii martie impozitul pe casă şi maşină sau alte taxe locale pentru întregul an, beneficiaţi de o reducere de 7%.

5. Cumpăraţi aur

Aurul e valoros şi în vremuri de criză. În ultimii ani, preţul acestuia a crescut de aproape cinci ori. Pe piaţa internă, dacă ţinem cont de cursul oficial al aurului, calculat de BNR, acesta a urcat de la puţin peste 62 de lei/gram, cât era în august 2008, la peste 101 lei/gram, cât a fost săptămâna trecută. O strategie bună ar fi achiziţionarea preţiosului metal în cantităţi mici, la intervale de timp regulate.

6. Investiţi în imobiliare

Preţurile de pe piaţa imobiliară au tot scăzut, iar specialiştii susţin că în următoarea perioadă se vor mai micşora. “Scăderea preţurilor la case şi apartamente şi neîncrederea pe care o are o anumită categorie de cumpărători în actualele valori, fac astfel ca achiziţiile pe piaţa imobiliară să devină o oportunitate pentru cei care dispun de lichidităţi. Pentru aceştia, posibilităţile de negociere sunt foarte mari acum şi nu puţini sunt aceia care cumpără, profitând de chilipirurile imobiliare la care nici nu visau acum 10-12 luni. Cine are bani poate specula necesitatea stringentă a unor proprietari de a vinde cât mai rapid, mai ales dacă locuinţele lor stau nevândute de luni bune pe piaţă”, a afirmat Matei Maloş, managerul general MagazinuldeCase.ro

7. Afaceri la cheie

Dacă aveţi ceva bani puşi deoparte şi staţi pe gânduri dacă să porniţi sau nu o afacere în aceste vremuri, este bine să ştiţi că acum puteţi să vă cumpăraţi “o afacere la cheie”, cu o sumă mică. “Persoanele care au cash şi cărora le plac provocările pot profita de pe urma oportunităţilor pe care criza le oferă. O afacere preluată din mers are mult mai multe şanse de reuşită decât una pornită de la zero. Unele nu se vând, nu pentru că ar fi un eşec, ci din alte motive, cum ar fi lipsa unui plan bine stabilit pe termen lung sau limitarea accesului la finanţare, ce ar permite dezvoltarea sau măcar supravieţuirea”, sunt de părere reprezentanţii firmei de consultanţă Eurometropola. Pentru cei care vor să înceapă o afacere de la zero, specialiştii susţin că, în timpul crizei, avantajoase sunt investiţiile în firmele de recuperări creanţe. O altă idee profitabilă în această perioadă este investiţia în companii online care vând produse ieftine. Comercializarea unor produse la preţuri mici prin intermediul Internetului s-ar putea dovedi o idee de succes, mai ales că nu trebuie să plătiţi salarii sau chiria pentru sediu şi utilităţi.

8. Nu jucaţi la Bursă

Acţiunile nu sunt încă sigure. După prăbuşirea colosală de la bursele din întreaga lume, cursurile nu s-au stabilizat deocamdată. Aşa că, dacă vă hotărâţi să cumpăraţi acţiuni, trebuie să ştiţi ce riscaţi, iar banii investiţi acolo să-i lăsaţi o bună perioadă, cel puţin până trece criza, ceea ce ar însemna minimum un an.

 Articol semnat de Catalina Lohan/LIBERTATEA

0 Responses to “Cum sa-ti gestionezi banii in timpul crizei”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
februarie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Blog Stats

  • 11.640 hits

Top click-uri

  • Niciunul

………………………………..


%d blogeri au apreciat: